Tips Atasi Bibir Kering dan Pucat-Jom Baca

Tips Atasi Bibir Kering dan Pucat-Jom Baca

Bismillah

Tips Atasi Bibir Kering dan Pucat-Jom Baca. Bibir merupakan salah satu anggota badan yang amat penting kepada seseorang, kerana dari bibir juga melambangkan identiti seseorang sama ada sihat atau tidak.Segelintar dari kita mempunyai masalah berkaitan dengan bibir ini, di mana ada yang pucat,ada yang lebam, pecah ,kering sampai berdarah pun ada.Antara penyebabnya sudah tentu berunca dari dehidrasi, merokok,perubahan cuaca atau pun salah memakai gincu terutama kepada wanita sehingga menimbulkan perkara tersebut.

Di sini admin kongsikan Tips Atasi Bibir Kering dan Pucat dan anda perlu membacanya sehingga habis untuk menambah ilmu pengetahuan anda sekalian.

 

Tips Atasi Bibir Kering dan Pucat-Jom Baca adalah seperti di bawah:-

 

1.Air

air

  • Salah satu penyebab kulit dan bibir kering adalah dehidrasi. Dengan meminum banyak air akan mengembalikan kelembaban yang hilang dan menjaga tubuh agar terhidrasi dengan baik. Minum setidaknya 8 gelas sehari, terutama sebelum makan dan sebelum tidur.

 

2.Madu

madu

  • Gunakan madu asli untuk dioleskan ke bibir setiap hari dan digunakan setiap malam sebelum tidur, lalu dibersihkan keesokan paginya.

 

3.Minyak Zaitun

minyak zaitun

  • Minyak zaitun dapat membantu melembabkan bibir secara alami, dan mengatasi bibir pecah-pecah yang disebabkan oleh cuaca yang tidak menentu sekarang. Oleskan minyak zaitun ke bibir setiap hari dan anda merasai sendiri perbezaaanya.

 

4.Gula

gula

  • Pasal gula ni, jom kita buat skrub gula dan di oleskan kepada bibir anda setiap pagi.Di mana caranya mudah sahaja, anda hanya perlukan 1 sudu besar gula dan di campurkan dengan setitis minyak zaitun, gaulkan dan sapu pada bibir anda,kemudian biarkan selama 3 minit dan bilas dengan air bersih.

 

5.Lidah Buaya

lidah buaya

Sebagaimana kita tahu, lidah buaya bukan sahaja dapat hilangkan parut di muka, tetapi ianya berguna juga untuk merawat bibir anda yang bermasalah tersebut.Caranya yang begitu mudah di mana,anda hanya perlu ambil gel yang trdapat pada daun lidah buaya tersebut kemudian, oleskan dekat bibir.Mudah kan.

6.Petroleum Jelly

petroleum jelly

  • Jeli ini sangat bagus untuk merawat bibir yang kering. Oleskan petroleum jelly ke bibir, terutama tiap malam sebelum tidur, lalu bersihkan esoknya. Lakukan setidaknya 2 kali sehari.

 

7.Timun

timun

  • Sebelum digunakan, kupas kulit timun terlebih dulu. Setelah itu, potong, dan usapkan potongan timun yang berair ke bibir hingga merata. Biarkan selama 15-20 menit, lalu bersihkan. Lakukan langkah ini beberapa kali dalam sehari agar hasilnya lebih cepat terlihat.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *