Sebab Kenapa Si Meow Suka Pada Kita

Sebab Kenapa Si Meow Suka Pada Kita

Bismillah

Sebab Kenapa Si Meow Suka Pada Kita

 

Sebab Kenapa Si Meow Suka Pada Kita.Kucing merupakan salah satu haiwan yang paling popular untuk di jadikan haiwan peliharaan dan ianya juga di sayangi oleh baginda. Baginda Nabi Muhammad SAW bahkan berpesan kepada para sahabatnya untuk menyayangi kucing peliharaan, layaknya menyayangi keluarga sendiri.

Selin itu,jom kita kenali juga siapa Abdul Rahman @ Abu Hurairah yang merupakkan salah seorang periwayat Hadis Baginda, di mana Baginda juga menggelarkan dirinya sebagai Abu Hurairah kerana belia seorang pencinta kucing.Gelaran Abu Hurairah r.a. adalah kerana kegemarannya bermain dengan anak kucing. Diceritakan pada suatu masa ketika Abu Hurairah r.a. bertemu Rasullullah SAW, beliau ditanya oleh baginda apakah yang ada dalam lengan bajunya. Apabila dia menunjukkan anak kucing dalam lengan bajunya lantas dia digelar Abu Hurairah oleh Rasullullah SAW. Semenjak itu dia lebih suka dikenali dengan gelaran Abu Hurairah.

Ok selepas kita kenali serba sedikit, jom follow admin untuk mengetahui juga mengapa Sebab Kenapa Si Meow Suka Pada Kita. Korang perasan tak kadang-kadang time kita tengah makan dekat kedai makanan  mesti akan ada kucing yang datang dekat kita?

 

Antara sebab kenapa kucing akan datang dengan kita:

  • Allah nak bagitahu sebenarnya makanan yang kita makan tu bukan rezeki kita sepenuhnya. Separuh dari makanan tu rezeki kucing tu sebab tu dia datang dekat kita.

 

  • Allah nak ingatkan dekat kita bila kita kasi makanan dekat kucing yang datang tu, ada rezeki lain yang sedang menanti kita. Tu bermakna 1 kebaikan yang kita hulur, 10 kebaikan yang akan datang dekat kita.

 

  • Allah nak bagitahu kalau kita tak kasi makanan dekat kucing tu, sebenarnya kita tengah tolak rezeki baru yang Allah nak kasi dekat kita. Rezeki tu luas dan datang dengan pelbagai cara tau, bukan duit sahaja. Kalau korang betul-betul ada niat nak memberi, hulur dekat haiwan. Nak tahu sebab apa? Sebab haiwan tak pandai nak ucap terima kasih. Dia hanya tahu minta dan makan tapi apa yang korang beri tu besar ganjaran dia.

 

Dari pembacaan admin, kucing juga mempunyai body language tersendiri sama seperti manusia.Antaranya:-

Sebab Kenapa Si Meow Suka Pada Kita
sumber:cat language

Kucing nih macam family kita, sayangilaa mereka betul2 😉

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *